Diplomatémák
Választható diploma témakörök Dr.Antal József 1. A burgonya termesztése adott ökológiai viszonyok között 2. Az oszi árpa termesztése
Dr.Kassai M.Katalin 3. Gyógynövénytermesztés
Dr.Máté András 4. A N-megköto képesség vizsgálata pillangós virágú növényeknél 5. Érésgyorsítási eljárások különbözo növényfajoknál 6. Az oszi káposztarepce termesztése 7. Pillangós virágú szálas takarmánynövények termesztése
Dr.Nyárai H.Ferenc 8. Kisgazdaságok növénytermesztése és gazdálkodása 9. Vetésforgók és talajmuvelési rendszerek elemzése 10. Gabonafélék termesztése 11. Gyökér- és gumósnövények termesztése 12. Környezetkímélo és környezetbarát növénytermesztés
Dr.Simits Katalin 13. A napraforgótermesztés sajátosságai 14. A cukorrépatermesztés sajátosságai 15. Toszám egyenletesség hatása a terméselemekre 16. A vetomagminoség termést befolyásoló hatása 17. A vetomag minoségét befolyásoló tényezok vizsgálata
Dr.Szabó Miklós 18. Az oszi búza termesztésének értékelo elemzése egy választott gazdaságban 19. Az oszi búza vetési módszereinek összehasonlító értékelése 20. Az oszi búza tápanyagellátásának vizsgálata 21. Környezetkímélo búzatermesztés 22. A triticale termesztésének lehetoségei 23. A dohány termesztése kisüzemben
Dr.Tápay Tivadar 24. Tavaszi árpa termésalakító tényezoinek vizsgálata 25. Sörárpa értékméro tulajdonságainak vizsgálata szántóföldi, ill. söripari körülmények között 26. Söripar elvárása a sörárpával szemben 27. Sörárpa feldolgozhatóságára ható tényezok vizsgálata és elem- zése
Dr.Varga Adrienne 28. A kukorica termesztésének sajátosságai az agroökológiai környezet- tol függoen 29. A kukorica vetésidejének és állománysuruségének hatása a különbözo termésösszetevokre 30. Kukorica hibrid-toszám-vetésido-évjárat hatás vizsgálatok 31. Hibird kukorica vetomagtermesztése |
Észrevételeit, leveleit ide várjuk. |

amic.hu
Ön az amic.hu oldalon jár, mely a főváros legújabb online újságja. Itt minden friss információ megtalálható Budapestről, mely ma vag mostanában a városban történt.

amic.hu-Budapesten az első
“Millió emlék köt össze veled,
Ezer kanyargón lüktető úttest,
A grundok s a játszóterek,
Nálad Otthon vagyok, Budapest.”
Cikkek

Állattenyésztés
A tenyésztés bizonyos alapelveit az őskőkori emberek már ismerhették, mivel a legjobb állatokat nem ölték meg, hanem a fajfenntartás céljából életben tartották. Tökéletesített vadásztechnikák. Így egész csordáknak karámba terelése - ahol azokat könnyebben leölhették - vezetett végül is a házi állattartáshoz.

A mezőgazdaság kialakulása - 2. rész
Az első, emberek által elvetett mezei termények különböző búza- és árpafajták voltak, így a kétsoros árpa és az egyszerű búza, illetve tönkebúza. A növények domesztikált formái egyértelműen különböznek a vad formától, a búza esetében olyannyira, hogy a megművelt növény az ember nélkül nem tudna tovább létezni. Ezek a táplálékforrásban bekövetkezett változások nem egy célirányos beavatkozástól függtek, hanem az alkalmazkodás és a nem tudatos kiválasztás folyamatától, ahogy azt a neolitikum gyűjtögetői végezték. A vadbúza rendelkezik azzal a természeti adottsággal, hogy az érett kalászok felbomlanak és a magok kihullanak. A hosszú toklászok révén az anyanövényből a magok messze hulltak, és a földet érést követően viszonylag szilárdan ültek a talajban. Valamennyi vadon növő fűfélének ez a tulajdonsága egyfajta „önültetési” folyamatot biztosít. Ami a természetben észszerű folyamat, az a vadbúza első gyűjtője számára hátrányt jelentett, mivel a magvak elhullása csökkentette a termést. Vagy éretlen gabonát kellett begyűjteni, vagy az érés idején nagy veszteségek keletkeztek.

A mezőgazdaság kialakulása
A mezőgazdaság kialakulása alatt a földművelés és állattenyésztés megkezdése értendő, mely kb. 10 000 évvel ezelőtt indult. A nemzetgazdaság e fontos ága a termőföld hasznosítása útján állítja elő termékeit, melyek nyersen vagy feldolgozva kerülnek emberi fogyasztásra, illetve termelő felhasználásra. A mezőgazdasági termelés nagyságát és irányát nagyban befolyásolja a talaj és az éghajlat. Tágabb értelemben a mezőgazdaság fogalomkörébe sorolják még a halászatot és az erdészetet is. A halászattal, vadászattal, gyűjtögetéssel szemben a mezőgazdaság már célirányos, tudatos termelési tevékenység, ami eleinte csak kiegészítette a természetből nyert táplálékokat. Később aztán a természetes vegetáció megritkításával, gumós és lágyszárú növényi részek ültetésével jutottak terméshez. Több növényfaj termesztésbe vonása, valamint az állatfajok háziasítása jelentette az első nagy előrelépést.

Ezt teszik a sikeres emberek!
Nemrégiben elvégeztek egy kutatást, amiben mint több 200 milliomost kérdeztek meg szokásaikról. A legtöbben hasonló napi rutinnal és tanácsokkal rendelkeztek. Ezek a következők voltak:
Kommentek