Állattenyésztés

Főoldal > Állattenyésztés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Állattenyésztés


2018/10/31

A tenyésztés bizonyos alapelveit az őskőkori emberek már ismerhették, mivel a legjobb állatokat nem ölték meg, hanem a fajfenntartás céljából életben tartották. Tökéletesített vadásztechnikák. Így egész csordáknak karámba terelése - ahol azokat könnyebben leölhették - vezetett végül is a házi állattartáshoz. 

Állattenyésztés

Az első háziállat feltehetőleg a farkas volt, amiből még a neolitikum kezdete előtt lett a kutya, inkább a vadászati, mint táplálkozási célokból. A többi háziállatok – a kecske és a juh Perzsiában és Anatóliában i.e. 7000 körül – ezenfelül még azzal az előnnyel is rendelkeztek, hogy csordákban élő állatok voltak, tehát egy vezérállatot követtek.

 Az emberi szelekció a termékenyebb és engedelmesebb állatok javára fokozatosan pótolta a természetes kiválasztódást. A mai Iránban a Perzsa-öböltől északra Ali-Kos helységben talált leletek háziasított kecskékről és juhokról tanúskodnak az i.e. 6500 körüli időből. Mindkét állatot nemcsak vágóállatként, hanem gyapjuk és tejük miatt is tartották. A sertések, melyeket 6000 körül domesztikáltak, igényes táplálékuk miatt és annál a tulajdonságuknál fogva, hogy betegségterjesztők, kisebb szerepet játszottak. Inkább kultikus jelentőségük volt Közel-Kelet régióiban az őstulkoknak, mint a férfiasság és az erő jelképeinek.

 

A domesztikáció során a növények és az állatok ugyanúgy alkalmazkodtak az emberekhez és céljaikhoz, mint az ember saját kultúrtermékeihez. A vadászat és a gyűjtögetők korát a mezei termények első termesztése követte. Az állattenyésztéssel a kevert mezőgazdaság korszaka, továbbá azt követően az emberi formációknak földművelőkre és állattenyésztőkre történő szétválása kezdődött meg, a mindenkori eltérő kulturális jellegzetességekkel. A paraszti kultúrák keretében fejlődtek ki azok a technikák és az emberi közösségek első struktúrái, melyek a korai magas kultúrákhoz vezettek.

 

A mezőgazdaság fölöslegei lehetővé tették az egyes tevékenységek specializálódását, és a munkamegosztás olyan bonyolult feladatok megvalósítására nyújtott lehetőséget, melyekre egyes családok vagy vadászcsoportosulások nem lettek volna képesek, így például a mezőgazdaság intenzívebbé tétele öntözőberendezésekkel, védelmi berendezések építése és a papok és a harcosok különálló csoportjainak eltartása.

 

Tudj meg mindent, amit tudni érdemes az állattenyésztésről az Agrároldal.hu portál cikkeből! 

 Legfrissebb cikkek


Itt a tavasz, felmerül a kérdés, vajon jót tesz a növényeknek, ha kútvízzel locsoljuk?
A kútvíz minősége változó lehet, függően a talajtípustól, a környezeti szennyeződésektől és az adott terület vízminőségétől. Bizonyos esetekben a kútvíz tartalmazhat olyan anyagokat, mint nehézfémek, nitrátok vagy más vegyi anyagok, amelyek károsak lehetnek a növények számára, vagy felhalmozódhatnak a talajban. 
5 tuti tipp, ami segít sokkal jobban takarékoskodni a vízzel
Az élet minden területén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, és a víztakarékosság nem kivétel. A víz az élet elengedhetetlen eleme, és annak megőrzése mindannyiunk felelőssége. Azok, akik szeretnék csökkenteni vízfogyasztásukat, nemcsak környezetbarát döntést hoznak, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vízszámlán. Ebben a cikkben öt tuti tippet osztunk meg, amelyek segítenek sokkal hatékonyabban takarékoskodni a vízzel.
Mit tegyek, ha nem múlik el a seb a lábamon?
A lábsérülések és sebek nemcsak kellemetlenek, hanem potenciálisan veszélyesek is lehetnek, különösen ha nem gyógyulnak megfelelően. Ha észreveszed, hogy egy seb a lábadon nem gyógyul megfelelően, fontos azonnal cselekedni, hogy elkerüld a komolyabb problémákat, mint például fertőzéseket vagy bőrkárosodást. Ebben a cikkben bemutatjuk, mit tehetsz, ha nem múlik el a seb a lábamon.
Növény- és Zöldségtermesztés

Segítségedre van szükséged a házi zöldségek és gyümölcsök termesztése terén? Akkor a Növénytermesztéstan.hu segítségedre lesz mindenben, amiben a házikertészeknek szükségük lehet. Tudnivalók a zöldségek és a gyümölcsök termesztéséről, betegségeikről és a kertfenntartásról. A zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés nem ördögtől való dolog, Te is kihozhatod a legtöbbet a kertedből!

Így nevelj csodás virágokat!

Minden álmod volt egy csodálatos virágoskert? Vagy szeretnéd minnél zöldebbé és illatosabbá varázsolni a lakásodat? A Növénytermesztestan.hu segít gyönyörű virágokat termeszteni, a meglévő virágaidat még szebbé varázsolni és virágtermesztési cikkjeink számos hasznos tanáccsal és tippel láthat el a virágok nevelése terén! 

Álmaid kertje

Te is olyan kertre vágysz, amelynek csodájára jár mindenki? Kertépítés egyszerű eszközökkel, praktikákkal, hogy végre álmaid kertjét tudhasd magadénak! Építsd ki kertedet a segítségünkkel, az oldalon számos kertépítési tippet és praktikát olvashatsz!

Kitekintő - A házikertészek támogatója

Legyél akár kezdő vagy haladó házikertész vagy dolgozz a mezőgazdaságban, a Növénytermesztéstan.hu rengeteg tippet, trükköt és praktikát bemutat, hogy számodra is pofonegyszerű legyen a zöldségtermesztés vagy a gyümölcstermesztés és hogy ne okozzon gondot a virágok ápolása!