Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés

Főoldal > Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés


2022/11/22
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Lezárult a hidroponikus technológiával működő Rotower farmok IoT eszközökkel és böngésző alapú felületről  történő vezérlésének és  automatizációjának fejlesztése. A 3 hónapos projekt eredményeként egy automatikusan és energiahatékonyan működő hidroponikus farm első változata jött létre, ahol minimális emberi beavatkozás szükséges a termelés során.
 

Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés

A projektet a Green Drops Farm Kft. valósította meg debreceni teszt farmján, ahol egy 15 toronyból álló hidroponikus növénytermesztő farmot működtetnek a belváros szívében. 

 A projekt alapvető célkitűzése volt, hogy az emberi munkaerő által működtetett farmon kevesebb humán munkaerőre legyen szükség a termelés során. Ez egy saját fejlesztéssel valósult meg melynek lényege, hogy a Rotower tornyok a tengelyük körül tudnak forogni, így a növényeket egy UR5-ös cobot könnyedén le tudja aratni és utána az üres helyekre új palántákat behelyezni, illetve szállításra előkészíteni dobozokba a már fogyasztásra alkalmas növényeket.

 

A cobot munkáját segíti még az is, hogy a tornyok forgását IoT eszközök segítségével lehet vezérelni, továbbá ezen felül további termeléshez szükséges eszközök is vezérelhetők távolról is, ilyen például a világítás, szivattyúk működése stb.

 

A farm energiahatékony működtetése is cél volt, ez pedig a termelési paraméterek folyamatos mérésével valósítható meg, mint a hőmérséklet, CO2, tápanyag mennyisége a vízben és a termesztéshez használt fény erőssége. Eddig a technológia tesztelése kezdődött meg salátafélékkel, a következő hónapokban azonban a tervek szerint többféle növény termesztésébe is integrálásra kerül, így minél szélesebb körű felhasználási lehetőséget biztosítva a felhasználóknak.

 

A cég a projekt keretein belül részt vett a VertiFarm 2022, Németországban tartott nemzetközi kiállításon is, ahol értékes kapcsolatokat alakított ki, mind a nemzetközi piacra jutást, mind a potenciális jövőbeni együttműködéseket illetően.

 

A projekt nem valósulhatott volna meg az NKFIH és az OXO Labs Kft. támogatása nélkül, illetve a kiváló magyar cégek nélkül, akik segítették a projekt sikeres megvalósulását. 
 Legfrissebb cikkek


Rendezvényszervezés környezettudatosan, mégis olcsón? Itt van néhány tanács!
Az események zöldebbé és környezetbarátabbá tétele nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük azok ökológiai lábnyomát és pozitív példát mutassunk mások számára. Mivel minket is nagyon érdekel a téma, utánajártunk milyen trükkökkel, technikákkal lehet környezetbarátabb módon megszervezni a rendezvényeket. Jöjjenek a zöld tippjeink!
Itt a tavasz, felmerül a kérdés, vajon jót tesz a növényeknek, ha kútvízzel locsoljuk?
A kútvíz minősége változó lehet, függően a talajtípustól, a környezeti szennyeződésektől és az adott terület vízminőségétől. Bizonyos esetekben a kútvíz tartalmazhat olyan anyagokat, mint nehézfémek, nitrátok vagy más vegyi anyagok, amelyek károsak lehetnek a növények számára, vagy felhalmozódhatnak a talajban. 
5 tuti tipp, ami segít sokkal jobban takarékoskodni a vízzel
Az élet minden területén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, és a víztakarékosság nem kivétel. A víz az élet elengedhetetlen eleme, és annak megőrzése mindannyiunk felelőssége. Azok, akik szeretnék csökkenteni vízfogyasztásukat, nemcsak környezetbarát döntést hoznak, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vízszámlán. Ebben a cikkben öt tuti tippet osztunk meg, amelyek segítenek sokkal hatékonyabban takarékoskodni a vízzel.
Növény- és Zöldségtermesztés

Segítségedre van szükséged a házi zöldségek és gyümölcsök termesztése terén? Akkor a Növénytermesztéstan.hu segítségedre lesz mindenben, amiben a házikertészeknek szükségük lehet. Tudnivalók a zöldségek és a gyümölcsök termesztéséről, betegségeikről és a kertfenntartásról. A zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés nem ördögtől való dolog, Te is kihozhatod a legtöbbet a kertedből!

Így nevelj csodás virágokat!

Minden álmod volt egy csodálatos virágoskert? Vagy szeretnéd minnél zöldebbé és illatosabbá varázsolni a lakásodat? A Növénytermesztestan.hu segít gyönyörű virágokat termeszteni, a meglévő virágaidat még szebbé varázsolni és virágtermesztési cikkjeink számos hasznos tanáccsal és tippel láthat el a virágok nevelése terén! 

Álmaid kertje

Te is olyan kertre vágysz, amelynek csodájára jár mindenki? Kertépítés egyszerű eszközökkel, praktikákkal, hogy végre álmaid kertjét tudhasd magadénak! Építsd ki kertedet a segítségünkkel, az oldalon számos kertépítési tippet és praktikát olvashatsz!

Kitekintő - A házikertészek támogatója

Legyél akár kezdő vagy haladó házikertész vagy dolgozz a mezőgazdaságban, a Növénytermesztéstan.hu rengeteg tippet, trükköt és praktikát bemutat, hogy számodra is pofonegyszerű legyen a zöldségtermesztés vagy a gyümölcstermesztés és hogy ne okozzon gondot a virágok ápolása!