Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés

Főoldal > Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés


2022/11/22
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Lezárult a hidroponikus technológiával működő Rotower farmok IoT eszközökkel és böngésző alapú felületről  történő vezérlésének és  automatizációjának fejlesztése. A 3 hónapos projekt eredményeként egy automatikusan és energiahatékonyan működő hidroponikus farm első változata jött létre, ahol minimális emberi beavatkozás szükséges a termelés során.
 

Minimális emberi erőforrást igényel a startup által fejlesztett beltéri növénytermesztés

A projektet a Green Drops Farm Kft. valósította meg debreceni teszt farmján, ahol egy 15 toronyból álló hidroponikus növénytermesztő farmot működtetnek a belváros szívében. 

 A projekt alapvető célkitűzése volt, hogy az emberi munkaerő által működtetett farmon kevesebb humán munkaerőre legyen szükség a termelés során. Ez egy saját fejlesztéssel valósult meg melynek lényege, hogy a Rotower tornyok a tengelyük körül tudnak forogni, így a növényeket egy UR5-ös cobot könnyedén le tudja aratni és utána az üres helyekre új palántákat behelyezni, illetve szállításra előkészíteni dobozokba a már fogyasztásra alkalmas növényeket.

 

A cobot munkáját segíti még az is, hogy a tornyok forgását IoT eszközök segítségével lehet vezérelni, továbbá ezen felül további termeléshez szükséges eszközök is vezérelhetők távolról is, ilyen például a világítás, szivattyúk működése stb.

 

A farm energiahatékony működtetése is cél volt, ez pedig a termelési paraméterek folyamatos mérésével valósítható meg, mint a hőmérséklet, CO2, tápanyag mennyisége a vízben és a termesztéshez használt fény erőssége. Eddig a technológia tesztelése kezdődött meg salátafélékkel, a következő hónapokban azonban a tervek szerint többféle növény termesztésébe is integrálásra kerül, így minél szélesebb körű felhasználási lehetőséget biztosítva a felhasználóknak.

 

A cég a projekt keretein belül részt vett a VertiFarm 2022, Németországban tartott nemzetközi kiállításon is, ahol értékes kapcsolatokat alakított ki, mind a nemzetközi piacra jutást, mind a potenciális jövőbeni együttműködéseket illetően.

 

A projekt nem valósulhatott volna meg az NKFIH és az OXO Labs Kft. támogatása nélkül, illetve a kiváló magyar cégek nélkül, akik segítették a projekt sikeres megvalósulását. 
 Legfrissebb cikkek


Itt a tavasz, felmerül a kérdés, vajon jót tesz a növényeknek, ha kútvízzel locsoljuk?
A kútvíz minősége változó lehet, függően a talajtípustól, a környezeti szennyeződésektől és az adott terület vízminőségétől. Bizonyos esetekben a kútvíz tartalmazhat olyan anyagokat, mint nehézfémek, nitrátok vagy más vegyi anyagok, amelyek károsak lehetnek a növények számára, vagy felhalmozódhatnak a talajban. 
5 tuti tipp, ami segít sokkal jobban takarékoskodni a vízzel
Az élet minden területén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, és a víztakarékosság nem kivétel. A víz az élet elengedhetetlen eleme, és annak megőrzése mindannyiunk felelőssége. Azok, akik szeretnék csökkenteni vízfogyasztásukat, nemcsak környezetbarát döntést hoznak, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vízszámlán. Ebben a cikkben öt tuti tippet osztunk meg, amelyek segítenek sokkal hatékonyabban takarékoskodni a vízzel.
Mit tegyek, ha nem múlik el a seb a lábamon?
A lábsérülések és sebek nemcsak kellemetlenek, hanem potenciálisan veszélyesek is lehetnek, különösen ha nem gyógyulnak megfelelően. Ha észreveszed, hogy egy seb a lábadon nem gyógyul megfelelően, fontos azonnal cselekedni, hogy elkerüld a komolyabb problémákat, mint például fertőzéseket vagy bőrkárosodást. Ebben a cikkben bemutatjuk, mit tehetsz, ha nem múlik el a seb a lábamon.
Növény- és Zöldségtermesztés

Segítségedre van szükséged a házi zöldségek és gyümölcsök termesztése terén? Akkor a Növénytermesztéstan.hu segítségedre lesz mindenben, amiben a házikertészeknek szükségük lehet. Tudnivalók a zöldségek és a gyümölcsök termesztéséről, betegségeikről és a kertfenntartásról. A zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés nem ördögtől való dolog, Te is kihozhatod a legtöbbet a kertedből!

Így nevelj csodás virágokat!

Minden álmod volt egy csodálatos virágoskert? Vagy szeretnéd minnél zöldebbé és illatosabbá varázsolni a lakásodat? A Növénytermesztestan.hu segít gyönyörű virágokat termeszteni, a meglévő virágaidat még szebbé varázsolni és virágtermesztési cikkjeink számos hasznos tanáccsal és tippel láthat el a virágok nevelése terén! 

Álmaid kertje

Te is olyan kertre vágysz, amelynek csodájára jár mindenki? Kertépítés egyszerű eszközökkel, praktikákkal, hogy végre álmaid kertjét tudhasd magadénak! Építsd ki kertedet a segítségünkkel, az oldalon számos kertépítési tippet és praktikát olvashatsz!

Kitekintő - A házikertészek támogatója

Legyél akár kezdő vagy haladó házikertész vagy dolgozz a mezőgazdaságban, a Növénytermesztéstan.hu rengeteg tippet, trükköt és praktikát bemutat, hogy számodra is pofonegyszerű legyen a zöldségtermesztés vagy a gyümölcstermesztés és hogy ne okozzon gondot a virágok ápolása!