A gyógynövények hatásai

fooldal > A legnépszerűbb gyógynövények

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legnépszerűbb gyógynövények


2018/05/29

Az alábbiakban összeszedtünk néhány gyógynövényt, amelyek széleskörben ismertek erős gyógyító hatásukról. Röviden összefoglaljuk mire érdemes alkalmazni őket. 

Gyógynövények

Kurkuma

Keleti fűszernövény, idehaza kevésbé használatos pedig remek B6 vitamin, vas és mangán forrás, illetve magas az antioxidáns tartalma is. Rengeteg mindenre alkalmazzák, láz enyhítésére, gyomorpanaszokra, vérkeringés fokozására stb. A kurkuma fogyasztása a rák megelőzésében is hatásos. 

  

Kakukkfű

Magas K vitamin tartalmú gyógynövény amelyet számos betegség enyhítésére lehet használni. Gyógyteaként elfogyasztva immunrendszer erősítő,köptető hatású és meghosszabbítja a sejtek életét, sebeken alkalmazva pedig nagyon jó fertőtlenítő. 

 

 

Kamilla

Az egyik legismertebb gyógynövény a kamilla. A gyógynövény virága számos jótékony hatással bír, forró vízbe rakva gőze gyulladáscsökkentő hatású, így köhögés és megfázás esetén alkalmazandó. Sebek fertőtlenítése is kiváló, illetve teaként elfogyasztva a gyomorpanaszok ellen is rendkívül hatásos. 

 

 

Zsálya

Hasmenéses panaszok esetén gyorsan csökkenti a panaszokat. Fertőtlenítő hatása miatt gyakran alkalmazzák sebek gyógyítására is.

 

 

Máriatövis

A gyógynövény tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatású és rendkívül jó méregtelenítő hatású. Segíti az emésztőrendszer megfelelő működését, fokozza az enzimképződést és az epére is jótékony hatással van. 

 

 

Csalán

A csalánról legtöbbünknek biztosan a kellemetlen csipő érzés jut eszébe, ami a növény megérintésével jár. Kiváló méregtelenítő hatású, a vértisztító hatásának köszönhetően. Továbbá használják ízületi bántalmak, allergia, bőrbetegségek kezelésére is. A szépségápolásban is fontos szerepe van. 

 

 

Gyömbér

A gyömbér a kurkumához hasonlóan egy fűszernövény, amely rendkívül sok gyógyhatással bír a szervezetre. Rendszeres fogyasztása segít elkerülni az elhízást és a vele járó betegségeket. Segít a hányinger elmulasztásában, a gyomorpanaszok enyhítésben. Számos benne található vitamin pedig az immunrendszerünk egészséges működéséhez járul hozzá.

 Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Legfrissebb cikkek


Állattenyésztés
A tenyésztés bizonyos alapelveit az őskőkori emberek már ismerhették, mivel a legjobb állatokat nem ölték meg, hanem a fajfenntartás céljából életben tartották. Tökéletesített vadásztechnikák. Így egész csordáknak karámba terelése - ahol azokat könnyebben leölhették - vezetett végül is a házi állattartáshoz. 
A mezőgazdaság kialakulása - 2. rész
Az első, emberek által elvetett mezei termények különböző búza- és árpafajták voltak, így a kétsoros árpa és az egyszerű búza, illetve tönkebúza. A növények domesztikált formái egyértelműen különböznek a vad formától, a búza esetében olyannyira, hogy a megművelt növény az ember nélkül nem tudna tovább létezni. Ezek a táplálékforrásban bekövetkezett változások nem egy célirányos beavatkozástól függtek, hanem az alkalmazkodás és a nem tudatos kiválasztás folyamatától, ahogy azt a neolitikum gyűjtögetői végezték. A vadbúza rendelkezik azzal a természeti adottsággal, hogy az érett kalászok felbomlanak és a magok kihullanak. A hosszú toklászok révén az anyanövényből a magok messze hulltak, és a földet érést követően viszonylag szilárdan ültek a talajban. Valamennyi vadon növő fűfélének ez a tulajdonsága egyfajta „önültetési” folyamatot biztosít. Ami a természetben észszerű folyamat, az a vadbúza első gyűjtője számára hátrányt jelentett, mivel a magvak elhullása csökkentette a termést. Vagy éretlen gabonát kellett begyűjteni, vagy az érés idején nagy veszteségek keletkeztek.
A mezőgazdaság kialakulása
A mezőgazdaság kialakulása alatt a földművelés és állattenyésztés megkezdése értendő, mely kb. 10 000 évvel ezelőtt indult. A nemzetgazdaság e fontos ága a termőföld hasznosítása útján állítja elő termékeit, melyek nyersen vagy feldolgozva kerülnek emberi fogyasztásra, illetve termelő felhasználásra. A mezőgazdasági termelés nagyságát és irányát nagyban befolyásolja a talaj és az éghajlat. Tágabb értelemben a mezőgazdaság fogalomkörébe sorolják még a halászatot és az erdészetet is. A halászattal, vadászattal, gyűjtögetéssel szemben a mezőgazdaság már célirányos, tudatos termelési tevékenység, ami eleinte csak kiegészítette a természetből nyert táplálékokat. Később aztán a természetes vegetáció megritkításával, gumós és lágyszárú növényi részek ültetésével jutottak terméshez. Több növényfaj termesztésbe vonása, valamint az állatfajok háziasítása jelentette az első nagy előrelépést.
Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce sodales faucibus erat. Vestibulum imperdiet ex varius convallis pulvinar. Nullam sed augue ullamcorper, convallis quam id, dignissim enim. Vestibulum hendrerit tortor erat, vel maximus velit placerat eu. Fusce aliquam libero dolor, nec scelerisque turpis bibendum eu. Suspendisse hendrerit lectus ac magna tincidunt mollis.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Fusce sodales faucibus erat. Vestibulum imperdiet ex varius convallis pulvinar. Nullam sed augue ullamcorper, convallis quam id, dignissim enim. Vestibulum hendrerit tortor erat, vel maximus velit placerat eu. Fusce aliquam libero dolor, nec scelerisque turpis bibendum eu. Suspendisse hendrerit lectus ac magna tincidunt mollis. 

Donec egestas pharetra lacus

Fusce faucibus ornare molestie. In viverra purus eget odio sollicitudin ullamcorper. Ut aliquam ante dolor, nec ornare nunc scelerisque ac. Aliquam eget tortor pharetra, tempor libero nec, aliquet orci. Donec egestas pharetra lacus, vel venenatis est porttitor ac. Vestibulum dui ante, lacinia quis eros eu, iaculis ultrices erat. Sed faucibus in nibh eu consectetur. Sed eu tempor magna. In hac habitasse platea dictumst. 

Aenean mollis scelerisque justo nec congue.

Phasellus ultrices feugiat eros, ac hendrerit felis finibus ac. Nam consectetur magna eu eros pellentesque, at vehicula tortor malesuada. Quisque porta lacinia commodo. Morbi mollis egestas est, sed porttitor nisl tempor placerat. Aenean mollis scelerisque justo nec congue.