A fák gyökerei hajlamosak a felszínre törni, ezek nem csak csúnyák, de még veszélyesek is: így előzd meg a bajt te is könnyedén a kertedben!

Főoldal > Ezek a fő problémák a fák gyökereivel a kertekben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek a fő problémák a fák gyökereivel a kertekben


2023/03/23
NA

A fák gyökereivel kapcsolatos problémák két fő kategóriába sorolhatók. Vagy maguknak a gyökereknek van olyan problémája, mint például rothadás, nedvességhiány, vagy olyan kártevő vagy betegség van jelen, amely a fa hanyatlásához vezet, vagy a gyökerek okoznak problémákat a környezetükben.

Fák gyökerei kertben

A fák gyökerei által okozott gyakori problémák

A fák gyökereinek megértéséhez fontos szem előtt tartani, hogy a fa gyökerei kétszer-háromszor olyan szélesre terjednek, mint a lombkorona sugara. Száraz időben akár ötszörösére is terjedhetnek. 
Ezenkívül a legtöbb gyökér a legközelebb van ahhoz, amire szüksége van a túléléshez – vízhez, oxigénhez és tápanyagokhoz –, és ez természetesen a felszín közelében keresi. Ez az oka annak, hogy a legtöbb fa gyökere a talaj felső részeiben is láthatóvá válik.  

 

A földalatti csövek károsodása

Míg a fák gyökerei eltörhetik a csöveket, a gyakoribb eset az, hogy a csövek maguktól eltörnek az életkor vagy más fizikai gyengeség miatt, majd a fa gyökerei belenőnek ezekbe a csövekbe, és csőelzáródáshoz vezetnek – ez az egyik leggyakoribb probléma különféle online marketing kutatásokszerint is. Ennek elkerülése érdekében csinálj csatornabiztos tereprendezést:

•    Ismerd meg, hol helyezkednek el a csövek az ingatlannál, és kerüld el a telepítést a közelükben. Ültess fákat a csövektől minél távolabb.
•    Válassz olyan fákat, amelyek kevesebb problémát okoznak, például a juharok vagy a somfák. 

 

A járdák sérülései

A fák gyökerei a járdák közelében és alatt is nőhetnek. Ha a gyökerek a felszín közelében vannak, felemelhetik a járdát, ami nem csak károkat okoz, hanem botlásveszélyt is. Amikor ez megtörténik, a választás gyakran aközött van, hogy megmentjük a fát úgy, hogy távolabb helyezzük a járdát a fa gyökereitől, vagy levágjuk a fa benyúló gyökereit, és vállaljuk ezzel a fa megölésének kockázatát, hogy megmentsük a járdát vagy a sétányt. Ennek megelőzési módja egyértelműen a fa minél távolabbra ültetése a járdáktól. 

 

Felszíni gyökerek, mint veszélyforrások

Ha a kertedben egy juharfa nő, annak a felszínből kiálló nagy, erős gyökerei ismerős látvány lehet. Ezek a felszíni gyökerek nemcsak csúnyák, hanem veszélyesek is lehetnek és komoly fejfájást okozhatnak fűnyírás közben is. Mivel annyira ki vannak téve a különféle viszontagságoknak, a gyökerek is hajlamosak a sérülésekre.
A gyökerek levágása helyett talajtakaróval mindenképp takard be a fa alatti területet vagy jól érett laza komposzttal. Ne feledd, hogy a gyökereket ne takard be több földdel. Több talaj hozzáadása éhezteti a fát a víztől, a levegőtől és a tápanyagoktól. Szinte soha nem tanácsos a talajszintet talaj hozzáadásával emelni. A talajtakarás számos előnnyel jár. A talajtakaró rengeteg oxigént enged át, ugyanakkor szigeteli a talajt, így csökkenti a fagykeltés hatását. A fű talajtakaróval való helyettesítése feleslegessé teszi a fűnyírást, a fa és a pázsit pedig már nem versenyez a vízért és a tápanyagokért.
FelmérésekLegfrissebb cikkek


5 tuti tipp, ami segít sokkal jobban takarékoskodni a vízzel
Az élet minden területén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, és a víztakarékosság nem kivétel. A víz az élet elengedhetetlen eleme, és annak megőrzése mindannyiunk felelőssége. Azok, akik szeretnék csökkenteni vízfogyasztásukat, nemcsak környezetbarát döntést hoznak, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vízszámlán. Ebben a cikkben öt tuti tippet osztunk meg, amelyek segítenek sokkal hatékonyabban takarékoskodni a vízzel.
Mit tegyek, ha nem múlik el a seb a lábamon?
A lábsérülések és sebek nemcsak kellemetlenek, hanem potenciálisan veszélyesek is lehetnek, különösen ha nem gyógyulnak megfelelően. Ha észreveszed, hogy egy seb a lábadon nem gyógyul megfelelően, fontos azonnal cselekedni, hogy elkerüld a komolyabb problémákat, mint például fertőzéseket vagy bőrkárosodást. Ebben a cikkben bemutatjuk, mit tehetsz, ha nem múlik el a seb a lábamon.
5 tipp a sikeres szálloda marketing stratégiákhoz 2023-ban
A marketing egy összetett üzlet, egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket örökre tanulni kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnád elsajátítani és megtanulni az alapokat, hogyan hirdess hatékonyan és érj el minél több potenciális vendéget.
Növény- és Zöldségtermesztés

Segítségedre van szükséged a házi zöldségek és gyümölcsök termesztése terén? Akkor a Növénytermesztéstan.hu segítségedre lesz mindenben, amiben a házikertészeknek szükségük lehet. Tudnivalók a zöldségek és a gyümölcsök termesztéséről, betegségeikről és a kertfenntartásról. A zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés nem ördögtől való dolog, Te is kihozhatod a legtöbbet a kertedből!

Így nevelj csodás virágokat!

Minden álmod volt egy csodálatos virágoskert? Vagy szeretnéd minnél zöldebbé és illatosabbá varázsolni a lakásodat? A Növénytermesztestan.hu segít gyönyörű virágokat termeszteni, a meglévő virágaidat még szebbé varázsolni és virágtermesztési cikkjeink számos hasznos tanáccsal és tippel láthat el a virágok nevelése terén! 

Álmaid kertje

Te is olyan kertre vágysz, amelynek csodájára jár mindenki? Kertépítés egyszerű eszközökkel, praktikákkal, hogy végre álmaid kertjét tudhasd magadénak! Építsd ki kertedet a segítségünkkel, az oldalon számos kertépítési tippet és praktikát olvashatsz!

Kitekintő - A házikertészek támogatója

Legyél akár kezdő vagy haladó házikertész vagy dolgozz a mezőgazdaságban, a Növénytermesztéstan.hu rengeteg tippet, trükköt és praktikát bemutat, hogy számodra is pofonegyszerű legyen a zöldségtermesztés vagy a gyümölcstermesztés és hogy ne okozzon gondot a virágok ápolása!