A fák gyökerei hajlamosak a felszínre törni, ezek nem csak csúnyák, de még veszélyesek is: így előzd meg a bajt te is könnyedén a kertedben!

Főoldal > Ezek a fő problémák a fák gyökereivel a kertekben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek a fő problémák a fák gyökereivel a kertekben


2023/03/23
NA

A fák gyökereivel kapcsolatos problémák két fő kategóriába sorolhatók. Vagy maguknak a gyökereknek van olyan problémája, mint például rothadás, nedvességhiány, vagy olyan kártevő vagy betegség van jelen, amely a fa hanyatlásához vezet, vagy a gyökerek okoznak problémákat a környezetükben.

Fák gyökerei kertben

A fák gyökerei által okozott gyakori problémák

A fák gyökereinek megértéséhez fontos szem előtt tartani, hogy a fa gyökerei kétszer-háromszor olyan szélesre terjednek, mint a lombkorona sugara. Száraz időben akár ötszörösére is terjedhetnek. 
Ezenkívül a legtöbb gyökér a legközelebb van ahhoz, amire szüksége van a túléléshez – vízhez, oxigénhez és tápanyagokhoz –, és ez természetesen a felszín közelében keresi. Ez az oka annak, hogy a legtöbb fa gyökere a talaj felső részeiben is láthatóvá válik.  

 

A földalatti csövek károsodása

Míg a fák gyökerei eltörhetik a csöveket, a gyakoribb eset az, hogy a csövek maguktól eltörnek az életkor vagy más fizikai gyengeség miatt, majd a fa gyökerei belenőnek ezekbe a csövekbe, és csőelzáródáshoz vezetnek – ez az egyik leggyakoribb probléma különféle online marketing kutatásokszerint is. Ennek elkerülése érdekében csinálj csatornabiztos tereprendezést:

•    Ismerd meg, hol helyezkednek el a csövek az ingatlannál, és kerüld el a telepítést a közelükben. Ültess fákat a csövektől minél távolabb.
•    Válassz olyan fákat, amelyek kevesebb problémát okoznak, például a juharok vagy a somfák. 

 

A járdák sérülései

A fák gyökerei a járdák közelében és alatt is nőhetnek. Ha a gyökerek a felszín közelében vannak, felemelhetik a járdát, ami nem csak károkat okoz, hanem botlásveszélyt is. Amikor ez megtörténik, a választás gyakran aközött van, hogy megmentjük a fát úgy, hogy távolabb helyezzük a járdát a fa gyökereitől, vagy levágjuk a fa benyúló gyökereit, és vállaljuk ezzel a fa megölésének kockázatát, hogy megmentsük a járdát vagy a sétányt. Ennek megelőzési módja egyértelműen a fa minél távolabbra ültetése a járdáktól. 

 

Felszíni gyökerek, mint veszélyforrások

Ha a kertedben egy juharfa nő, annak a felszínből kiálló nagy, erős gyökerei ismerős látvány lehet. Ezek a felszíni gyökerek nemcsak csúnyák, hanem veszélyesek is lehetnek és komoly fejfájást okozhatnak fűnyírás közben is. Mivel annyira ki vannak téve a különféle viszontagságoknak, a gyökerek is hajlamosak a sérülésekre.
A gyökerek levágása helyett talajtakaróval mindenképp takard be a fa alatti területet vagy jól érett laza komposzttal. Ne feledd, hogy a gyökereket ne takard be több földdel. Több talaj hozzáadása éhezteti a fát a víztől, a levegőtől és a tápanyagoktól. Szinte soha nem tanácsos a talajszintet talaj hozzáadásával emelni. A talajtakarás számos előnnyel jár. A talajtakaró rengeteg oxigént enged át, ugyanakkor szigeteli a talajt, így csökkenti a fagykeltés hatását. A fű talajtakaróval való helyettesítése feleslegessé teszi a fűnyírást, a fa és a pázsit pedig már nem versenyez a vízért és a tápanyagokért.
FelmérésekLegfrissebb cikkek


Rendezvényszervezés környezettudatosan, mégis olcsón? Itt van néhány tanács!
Az események zöldebbé és környezetbarátabbá tétele nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük azok ökológiai lábnyomát és pozitív példát mutassunk mások számára. Mivel minket is nagyon érdekel a téma, utánajártunk milyen trükkökkel, technikákkal lehet környezetbarátabb módon megszervezni a rendezvényeket. Jöjjenek a zöld tippjeink!
Itt a tavasz, felmerül a kérdés, vajon jót tesz a növényeknek, ha kútvízzel locsoljuk?
A kútvíz minősége változó lehet, függően a talajtípustól, a környezeti szennyeződésektől és az adott terület vízminőségétől. Bizonyos esetekben a kútvíz tartalmazhat olyan anyagokat, mint nehézfémek, nitrátok vagy más vegyi anyagok, amelyek károsak lehetnek a növények számára, vagy felhalmozódhatnak a talajban. 
5 tuti tipp, ami segít sokkal jobban takarékoskodni a vízzel
Az élet minden területén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, és a víztakarékosság nem kivétel. A víz az élet elengedhetetlen eleme, és annak megőrzése mindannyiunk felelőssége. Azok, akik szeretnék csökkenteni vízfogyasztásukat, nemcsak környezetbarát döntést hoznak, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vízszámlán. Ebben a cikkben öt tuti tippet osztunk meg, amelyek segítenek sokkal hatékonyabban takarékoskodni a vízzel.
Növény- és Zöldségtermesztés

Segítségedre van szükséged a házi zöldségek és gyümölcsök termesztése terén? Akkor a Növénytermesztéstan.hu segítségedre lesz mindenben, amiben a házikertészeknek szükségük lehet. Tudnivalók a zöldségek és a gyümölcsök termesztéséről, betegségeikről és a kertfenntartásról. A zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés nem ördögtől való dolog, Te is kihozhatod a legtöbbet a kertedből!

Így nevelj csodás virágokat!

Minden álmod volt egy csodálatos virágoskert? Vagy szeretnéd minnél zöldebbé és illatosabbá varázsolni a lakásodat? A Növénytermesztestan.hu segít gyönyörű virágokat termeszteni, a meglévő virágaidat még szebbé varázsolni és virágtermesztési cikkjeink számos hasznos tanáccsal és tippel láthat el a virágok nevelése terén! 

Álmaid kertje

Te is olyan kertre vágysz, amelynek csodájára jár mindenki? Kertépítés egyszerű eszközökkel, praktikákkal, hogy végre álmaid kertjét tudhasd magadénak! Építsd ki kertedet a segítségünkkel, az oldalon számos kertépítési tippet és praktikát olvashatsz!

Kitekintő - A házikertészek támogatója

Legyél akár kezdő vagy haladó házikertész vagy dolgozz a mezőgazdaságban, a Növénytermesztéstan.hu rengeteg tippet, trükköt és praktikát bemutat, hogy számodra is pofonegyszerű legyen a zöldségtermesztés vagy a gyümölcstermesztés és hogy ne okozzon gondot a virágok ápolása!